︎ 


Stanovanje v večstanovanjski hiši iz leta 1938, v središču Ljubljane, je bilo zaradi dotrajanosti instalacij potrebno temeljite, a nežne prenove. Lastnika sta namreč želela ohraniti duh starega stanovanja in razporeditev prostorov, hkrati pa ga posodobiti in dodati elemente, ki omogočajo udobnejše življenje.

V polovici stanovanja so bili potrebni gradbeni posegi, dnevno sobo in jedilnico pa smo le dopolnili s pohištvom in osvetlitvijo.
Za večjo posteljo, prostostoječo kad in veliko delovno površino v kuhinji obstoječe dimenzije prostorov niso zadostovale. Tako smo se odločili za rušitve nekaterih predelnih sten in s premikom za le nekaj centimetrov pridobili udobnejše nove mere. Hodnik je zožen, a deluje tako prostoren kot prej, ostali prostori pa so se na ta račun povečali. Z uporabo predelne omare namesto prejšnje stene, drsnih vrat, ki ločijo ali povežejo spalnico s kopalnico ter z nekaterimi drugimi posegi je tudi del stanovanja, ki je bil prej nekoliko tesen, postal zračen in bolj udoben.Ohranili smo hrastov parket in v nekaterih prostorih dodali rabljenega. Ohranjeno in znova uporabljeno je bilo tudi stavbno pohištvo. Kopalnico in spalnico smo povezali z enotnim, sivim cementnim tlakom. Naročnika z izostrenim okusom sta veliko pripomogla k temu, da je nastal topel, sodoben in eleganten prostor.


Lokacija
Ljubljana

Površina
85 m2

Program

prenova stanovanja 


Projekt
izvedeno

Leto

2018

Investitor
Zasebni

Fotografije
Aleš Rosa