V trenutku, ko prestopimo prag, očara pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Novi elementi in organizacija prostora zato niso sledili le logiki orientacije glede na smeri neba, odmikanju hrupu s ceste ter prilagajanju skupnim hišnim instalacijam, temveč tudi odpiranju v zunanjost in mehkejšim mejam znotraj stanovanja.

Stanovanje ima zaradi tega nepričakovan razpored – z odprto stekleno steno in odgrnjeno zaveso namreč takoj za vrati vstopimo v spalnico. Oko se nam ne ustavi več na steni hodnika, kot se je pred prenovo, temveč se pogled skozi okno odpre v daljavo. Iz temnega stopnišča vstopimo v prostor intenzivne svetlobe. Značaj tega dela stanovanja pa se zvečer popolnoma spremeni: namesto žareče beline dobimo varen in topel zapredek, ki ga ustvari debela zavesa. S premikanjem zavese se lahko zapremo v mehek oblak, ali pa odstremo poglede in ustvarjamo različne atmosfere.

Pred prenovo je bilo stanovanje v zelo slabem stanju. Z izjemo visokih stropov in pogledov so se ostale kakovostne prednosti z leti spremenile v težave. Potrebovalo je popolno prenovo, od tlakov do strehe, sten in stavbnega pohištva, do vseh instalacij. Gleda na vse smeri neba, razen na jug. Namesto manjših prostorov z razdeljenimi nameni uporabe so sedaj vsi, razen sanitarnih, povezani, in po želji mehko ločeni - s stekleno steno in zaveso, ali vrati omare, ki so pravzaprav »skrivni« vhod v kopalnico.

Vzhodna polovica stanovanja je v celoti tlakovana s keramiko, barvna paleta je izrazito zadržana in mirna. Zahodna polovica je tlakovana s parketom, še vedno zelo svetla, a z močnimi barvami in mnogo bolj raznolikimi teksturami in materiali. To spremembo v barvi in karakterju poudarjajo črna vrata z debelim podbojem.

Z velikimi strešnimi okni in veliko svetlobe takoj vemo, da smo na vrhu stavbe, zaradi visokih stropov pa nimamo občutka, da smo v mansardi. Stanovanje je lahkotno, svetlo in igrivo. Raznovrstna in celostno premišljena osvetlitev je dodatni element, s katerim lahko zvečer ustvarjamo različna vzdušja in ambiente, čez dan pa svetila prostor dopolnjujejo s svojimi oblikami.

Ker stanovanje nima balkona ali terase, smo pod strešnimi okni ustvarili vrt - del spalnice je mali, a bogat rastlinjak. 


Lokacija
Ljubljana

Površina
65 m2

Program

prenova stanovanja 


Projekt
izvedeno

Leto
2019

Investitor
Zasebni

Fotografije
Aleš Rosa