Arhitektura sodobne rekonstrukcije in dograditve obstoječe hiše na Kalu pri Pivki je nastala v mariborskem studiu RVA, osvetlitev pa sm zasnovali skupaj z naročniki in nato uskladili z arhitekti.

Hiša je ambiciozna in razgibana po volumnih, programih in organizaciji prostorov. Kamen iz lokalnega kamnoloma, les, apno in v notranjosti tudi ilovica, dajejo hiši pridih topline in domačnosti. Te odlike smo želeli ohraniti in poudariti tudi z izbiro svetil in svetlobe.

V duhu spajanja raznolikosti in razigranosti se tako v prostorih prepletajo različne svetlobe: direktna, indirektna in difuzna.
Že na vhodu dopolnjujemo direktno osvetlitev reflektorjev z indirektno osvetlitvijo stropa, ki prostor napolni in tako označi prehod med zunaj in noter. V kuhinji se nad pultom zvrstijo stenska tehnična svetila. Poseben poudarek so viseča svetila v dvovišinskem prostoru, ki si jih delita osrednja prostora hiše: jedilnica v pritličju in dnevna soba v nadstropju. Ker se nad dnevno sobo prostor odpira vse do dvokapne strehe, smo se raje kot za stropna, odločili za stenska svetila. Ta oddajajo svetlobo v poševni strop in tako osvetlijo prostor z nežno indirektno svetlobo.

V zunanjem družabnem prostoru so si naročniki želeli veliko svetlobe, zato je v pergolo umeščenih več linijskih svetil, ki z difuzno svetlobo ustvarijo dobro osvetljeno, a kljub temu prijetno vzdušje.Lokacija
Kal pri Pivki

Površina
250 m2

Program

projekt osvetlitve  


Projekt
izvedeno

Leto 
2020

Investitor
Zasebni

Arhitektura
RVA

Fotografije
Matej Lozar